Grilla grönt på mer än ett sätt

Grilla grönt på mer än ett sätt

Det finns många anledningar till att grilla mer grönt. För det första är grillade grönsaker helt enkelt jättegott. Många av ens favoritgrönsaker går väldigt bra att tillaga på grillen och det finns en hel uppsjö av recept att söka fram och inspireras av. För det andra är det bra för plånboken eftersom champinjoner, några lökar, zucchini och en paprika är bra mycket billigare än till exempel oxfilé (och bearnaisesåsen passar lika bra till grönsakerna, så det är ingen uppoffring på den fronten heller). För det tredje så är det bättre för miljön att äta grönsaker, särskilt om de är närodlade och ekologiska. Men det finns ännu fler sätt att grilla grönt på, nämligen genom att välja rätt sorts grill och rätt sorts bränsle.

 

Kol eller gasol

Att först hälla på en halv flaska tändvätska och sedan, efter ett visst fläktande och blåsande möda, elda upp en påse grillkol och släppa ut ytterligare en puff koldioxid till atmosfären är en tanke som kan ge grillkvällen en lätt dålig eftersmak. Smaken får väl vara kolgrillandets huvudsakliga argument. Men smaken är faktiskt egentligen inget man kompromissar med om man istället använder en gasolgrill. Resultatet blir minst lika bra, om inte bättre, eftersom temperaturen kan kontrolleras och hållas mer jämn. Dessutom slipper man hela förarbetet med att starta kolgrillen och otåligt vänta på en perfekt glöd. Bara att vrida på några reglage och knappar och så är grillen redo.

 

 

Grönare gasol är skönare

Men är verkligen gasol bättre än kol ur miljösynpunkt? Ja. I alla fall om man väljer att köpa biogasol tillverkad av förnyelsebara källor. Det är ingen skillnad på sammansättningen hos biogasol och traditionellt tillverkad gasol och det krävs ingen extra utrustning. Resultatet är exakt det samma men känslan är bättre. Köp gasolflaska hos en återförsäljare nära dig och gör grillandet ännu grönare och godare.