Få större skörd med växtbelysning

Det finns få saker som känns så lyxigt som att kunna plocka sina egenodlade kryddor och grönsaker när det är dags att laga mat. Det känns så mycket bättre när man vet precis hur de odlats fram och framförallt så smakar de i regel så mycket godar och fräschare jämfört med köpta kryddor och grönsaker.

Som boende i Skandinavien är man dock inte bortskämd med detta och det är lätt att tänka att det inte går att odla något under de mörka vintermånaderna. Med växtbelysning kan man dock ge sin odling bra förutsättningar året om. 

Vad kan växtbelysning hjälp till med?

Det finns vissa kryddor och bladgrönsaker som behöver extra ljus för att kunna må bra när dagarna blir kortare, något som går att lösa med växtbelysning. Det finns också sorter som kan överleva med enbart dagsljus även under vintern, men vill man ha större och bättre skörd så är växtbelysning en investering som är väl värd pengarna.

Plantor som inte får tillräckligt med ljus blir långa, tunna och rangliga. Med extra belysning så växer de sig kraftigare och blir mer frodiga vilket resulterar i en bättre skörd.

Dagsljus och växtbelysning är en bra kombination

Det är oftast bäst för plantorna att stå i ett ljust fönster kompletterat med extra belysning från växtarmatur. Det säkerställer att plantorna får det ljus de behöver för att kunna ge en härlig skörd. Se bara till så att belysningen hänger nära plantorna så att de verkligen kan suga åt sig det extra ljuset. Finns det dåligt med dagsljus där man odlar kan växtbelysningen behöva vara tänd cirka 16–18 timmar per dygn, annars kan 14–16 timmars växtbelysning räcka.

Hos LEDMegaStore.se finns olika sorters växtbelysning som kan hjälpa till att ge den fantastiska skörd man önskar, trots vinterns mörka månader. Där finns allt från enstaka lampor till armaturer som är en meter breda.

No Comments

Leave a Comment