Morfars gamla kikare

Morfars gamla kikare

Minns du när du var liten och fick låna morfars kikare? Den där spänningen av att plötsligt så var det som var långt borta – nära.
Nu kunde du se den där kvarglömda leksaken ute på gräsmattan på nära håll. För att inte tala om att leta efter fåglar i träden utanför fönstret. Hade du tur så kanske du till och med skymtade en ekorre ila förbi.
Bodde du nära dina kompisar så kunde du kanske till och med se han eller hon sitta och käka frukost genom köksfönstret (gör inte detta när du är äldre, då är det nämligen creepy).

Ja kikaren var nästan ett magiskt föremål. Något som din morfar, likt Merlin, hade trollat fram ur sin magiska låda. Idag har de kanske blivit mer sällsynta att ha hemma – kikarna alltså. De magiska lådorna är definitivt sällsynta. Som om att insikten om deras användbarhet stannade med den äldre generationen.

Kanske beror det på att våra äldre släktingar i allra högsta grad tillhör en tid då vi vistades mer utomhus. Dels genom att man oftare arbetade ute, på gårdar och i liknande sammanhang. Men också för att det var utomhus som leken fanns när vår morfar var liten.
Idag blir vi mer stimulerade av att titta på våra skärmar, där dopamineffekten är omedelbar. Vem har då tid att titta på den långsamma naturen genom en kikare?

Som tur är så börjar vi längta tillbaka till naturen igen. Kanske skulle man till och med kunna säga att det är den som kallar oss tillbaka. Har du tur så finns din morfars gamla kikare i din ägo. Redo att låta dig skåda den fjärran världen på nära håll igen.

Men annars finns det som tur är butiker som Kikkertland.se. Här hittar du allt från vanliga kikare till monokikare och nattkikare.
Beställer du innan klockan 14.00 idag så skickar de din order redan samma dag.