Håll skogen vid liv med ansvarsfull skogsförvaltning

Lyssna. Hör du det? Nej, exakt. Det är tyst. Du befinner dig i skogen. Långt bort från stadens buller, bilar och finniga tonåringar som spelar skräpmusik högt från bärbara högtalare på stan. Här i skogen får du äntligen koppla av. 

Det enda som hörs är dina egna tankar, och möjligtvis ljudet av löven som blåser i träden. Om du är riktigt tyst och smyger fram försiktigt är chanserna goda att du får se vilda djur. Vildsvin, rådjur och till och med älg är möjligt att få se när du är ute på skogspromenad. 

Skogen är en fantastisk plats. För många människor är det en plats att åka ut till för att ladda batterierna. Genom att insupa atmosfären, dofterna av mossa och frihetskänslan får man energi att klara av ännu en stressig vecka på jobbet. Många skulle inte klara sig utan skogen och det är få förunnat att faktiskt få bo i närheten av en riktigt tjock och trevlig skog. 

Skogsförvaltning och allemansrätt

För att bevara skogens magi är förstås skogsförvaltning helt avgörande. Att skogsskötseln bedrivs på ett ansvarsfullt sätt som inte utsätter den för skada. Eller för den delen skövlar den till marken och bygger parkeringsplatser, köpcentrum eller någon annan naturförstörande influens. Det är upp till markägaren att se till att förvaltningen av skogen sköts korrekt. 

Däremot finns det mycket du som privatperson kan göra för att hjälpa till att bevara skogen när du är på besök. Allemansrätten ger oss stora friheter att vandra och röra oss i naturen, till och med att tälta. Men det är inte villkorslöst. 

Du måste städa upp efter dig. Lämna inget skräp. Bryt inte av grenar och plocka inga fridlysta växter. Håll hunden kopplad. Om alla följer dessa regler kan vi bevara skogen som den starka energikälla det är. För det är det faktiskt värt. Alla dagar i veckan. 

No Comments

Leave a Comment