Glöm inte bygglovet
Går du i byggtankar och känner att det äntligen är dags att bygga ditt drömhus? Eller kanske börjar din nuvarande bostad bli för trång för familjesituationen? Ibland behöver fastigheten ändras av en ren praktisk anledning, och i andra fall är en ny solterrass det som saknas för ett komplett hem. Oavsett vad din anledning är så ska du alltid ansöka om bygglov innan du påbörjar ditt projekt. Skulle du slarva och hoppa över det steget så kan det kosta dig dyra pengar och många timmars arbete.
Alla ändringar kräver bygglov
Du behöver alltid ansöka om bygglov om du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till något på din fastighet. Detta gäller också om du ska ändra utseendet på fastigheten. Det kan till exempel vara att måla om fasaden eller byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.
Du kan eventuellt bli skyldig att betala en avgift om du inte ansökt om bygglov innan du gör dina ändringar. Du måste även återställa byggnaden till det ursprungliga utseendet om din ansökan skulle nekas, så påbörja inga projekt innan du fått ditt ärende godkänt.
Ansök hos din kommun
Det är kommunen som beviljar bygglov, så vänd dig till din kommun och fråga vilka dokument som krävs för din ansökan. Oftast handlar det om byggnadstyp och fastighetsbeteckning, fasadritning, kontrollplan och material- och färgbeteckningar. Planritningarna ska vara fackmässigt utförda så du får inte göra ritningarna själv. Att ansöka om bygglov kostar pengar och kostnaden varierar mellan kommuner. Du är skyldig att betala för din ansökan även om ditt ärende avslås, men skulle det hända har du alltid rätt att överklaga beslutet. Handläggningstiden för ett ärende ska inte ta mer än tio veckor om det inte är ett komplicerat projekt.
Om bygglovet blir godkänt så ska ditt projekt påbörjas inom två år och avslutas inom fem år, annars behöver du göra en ny ansökan.