Östersunds tandläkare värnar om tandhälsan

De första spåren av tandläkarborrar har hittats i Pakistan vid floden Indus. De är tidsbestämda att vara cirka 9000 år gamla. När det som kallas för det vita sockret dök upp blev tandhälsan sämre. Under 1500-talet uppmärksammades dålig tandhälsa hos bland annat Gustav Vasa. Detta kom av att man började smaksätta mat med socker. Innan de förstod att det var sockret som angrep tänderna trodde man att det var små tandmaskar som gjorde hål i tänderna.

 

Massproducering av tandborsten startade på 1700-talet

Engelsmannen Williams Addis uppfann på 1700-talet tandborsten, något som förbättrade tandstatusen för många. Vilken utveckling det har skett sedan dess, för både den allmänna tandhälsan och tandläkarna runt om i världen! De dåtida handvevade borrarna från Pakistan har blivit moderna tandläkarborrar. Handen på hjärtat så vet alla att man ska borsta tänderna både morgon och kväll i två minuter.

 

 

Låt barnen tidigt förstå vikten av god tandhälsa

Även om det finns mycket att jobba med ännu, så är vår tandhälsa betydligt idag bättre än för 100 år sedan. För att bibehålla en god tandhälsa så är det viktigt med regelbundna kontroller av tänderna för både barn och vuxna. Redan från tidig ålder är det betydelsefullt att prata om tänder och tandhälsa med barnen. Ett tips är att läsa boken om Karius och Baktus av Thorbjørn Egner. 

Ett annat tips kan vara att rita ett eget Storsjöodjur och låta barnen borsta tänderna på Storsjöodjuret. Får Storsjöodjuret smuts på tänderna så kan man prata om vad som händer om smutsen sitter kvar. Att redan tidigt tydliggöra för barnen hur viktigt det är gör att de får bra förutsättningar för sin egen tandhälsa. Självklart skall man gå den professionella vägen och besöka tandläkare i östersund för regelbundna kontroller. Hittar de något som behöver åtgärdas löser de sådana saker lugnt och metodiskt för att patienten skall känna sig trygg.